Meidän omenapuussa alkaa olla omenat jo kypsiä :) Tänään pääsin jo 12 koulusta joten kerkesin leipoa omppupiiraan, kun äiti sitä pyysi :) Yhdistelin tähän paria eri ohjetta ja käytin vähän mielikuvitustakin. Tuli kyllä hyvvee! Puol piirakkaa katos ja meiän perheessä ei oo kun kolme...
24-26 cm piirakkavuokaan
Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
1 tl leivinjauhetta
Omenatäyte:
n. 5 kotimaista omenaa kuutioina
1 rkl sokeria
½ dl vettä
Kermaviilitäyte:
1 prk kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Muruseos:
50 g voita
½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota pohjan voi ja sokeri, lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan nopeasti sekoittaen. Laita taikina jääkaappiin täytteiden teon ajaksi. Laita omenalohkot, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä noin viisi minuuttia. Jätä jäähtymään. Yhdistä kermaviilitäytteen ainekset. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina sen pohjalle ja reunoille. Kaada kermaviilitäyte pohjalle ja ripottele omenakuutiot päälle. Laita 200 asteiseen uuniin 10 minuutiksi paistumaan. Nypi sillä aikaa muruseoksen ainekset murumaiseksi seokseksi. Ota piirakka uunista ja ripottele muruseos pinnalle. Paista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on nätin värinen.