Äiti pyysi torstaina, jos tekisin nyt viikonloppuna pullaa ja totta kai tein ;) Kieltämättä itsenikin teki sitä mieli, siitä on aika kauan, kun viimeksi tein. Hyvää pullaa kyllä tulikin. Ennenkin on tullut erinomaista, mutta tämä oli jo suurenmoista. En nyt siis halua kehua itseäni, mutta yllätyin vain, kuinka kuohkeaa tuli. Kohotinkin pullia kyllä aikas paljon, taikinaa puoli tuntia ja valmiita pullia vielä tunnin. Ja alustin myös aika pitkään. Tein yhden pitkon ja korvapuusteja, joista ei nyt ole kuvaa ja äiti teki vielä jotain omena-puolukkapiiraita loppu taikinasta. Korvapuusteissa se kuohkeus näky eniten. Makukin oli kohillaan, anteeks nyt, kun itteeni kehun näin paljon :D Viimeks, kun mulla oli täällä se pitkon kuva, moni ihmetteli sitä, niin laitan tähän vähän niitä letitysohjeita neljällä säikeellä.
      Tuolla ulkona on muuten aivan ihana ilma! Pakkasta -25 astetta, ja aurinko paistaa. Kun ulkona kuvasin, niin kokeilin lunta, se oli ihan sellasta puuteria<3 Mut kukaan ei haluu mun kaa pihalle tänään :( Ei sitte väkisin. Mut nyt ohjetta.

3 pitkoa

Taikina:
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 kananmuna
150 g voita sulatettuna
n. 16 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 kananmuna

Koristeluun:
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lietä murusteltu hiiva siihen. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Ala sekoittaa jauhoja pikkuhiljaa joukkoon vispilää tai puuhaarukkaa apuna käyttäen. Kun taikina on vaikeaa sekoittaa, ala alustaa. Alusta loput jauhot ja voisula taikinaan. Anna taikinan kohota lämpimässä. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja jaa se kolmeen osaan.

Työstä yksi taikinapala kerrallaan. Jaa se neljään osaan ja pyöritä joka osa hieman peltiä pitemmäksi pötköksi. Asettele pötköt vierekkäin ja kiinnitä yläpäästä toisiinsa vähän mutistelemalla:

Ala letittää taikinaa seuraavasti: nosta A-säie B:n yli...

... C:n ali...
...ja D:n yli.Letitä pitko tuota toistaen, eli aina reunimmaisella tuolleen. Taita valmiin pitkon päät siististi pitkon alle ja nosta se pellille. Tee näin jokaiselle taikinapalalle (paitsi jos teet niistä jotain muuta mallia) ja anna pitkojen kohota leivinliinalla peitettynä. Voitele ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Toivottavasti noista vaihekuvista saa ees jotain selkoo :)