Taas teen sämpylöitä, no ei se mitään. Oli ihan tosi hyviä sämpylöitä, tosi pehmeitä ja muhkeita. Ja vähän terveellisempiäkin ehkä.

1888523.jpg

Tarvitset:
5 dl maitoa
40 g hiivaa
1½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 kesäkurpitsa (itse käytin noin 20 cm pitkän)
1 iso porkkana
1-2 keitettyä perunaa (määrä riippuu perunan koosta)
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl öljyä
n. 15 dl vehnäjauhoja
voiteluun vettä
päälle ruishiutaleita

Muussaa perunat haarukalla kulhossa. Raasta kuorittu kesäkurpitsa ja porkkana karkeaksi raasteeksi perunan joukkoon. Lisää maito, hiiva, sokeri ja suola ja sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisää kaurahiutaleet ja osa jauhoista, sekoita jollain kauhalla kunnes taikina on sopivaa alustettavaksi. Alusta loput jauhot ja lopuksi öljy taikinaan. Et pakolla tarvitse kaikkea jauhoa, mutta sitä kuluu vähän enemmän, kuin normaalisti, koska vihannekset tuovat taikinaan kosteutta. Anna taikinan kohota vähän ja leivo siitä sitten sämpylöitä, itse tein 24 ja ihan sopivan kokoisia tuli. Kohota sämpylät liinalla peitettynä jossain lämpimässä paikassa. Voitele vedellä ja ripottele ruishiutaleita pinnalle.Paista 225 asteessa kypsiksi, noin 12 minuuttia.