1987060.jpg

Tein tänään ihan vaan huvikseen sämpylöitä. Päädyin porkkanasämpylöihin ja halusin muotoon vaihtelua, joten tein näistä sitten solmusämpylöitä. Näistä tuli aika muhkeita ja maku oli kohillaan. Eka näytti aika pieniltä, mutta ne kohos sitten kumminkin aika reippaasti. Osan päälle ripottelin seesaminsiemeniä ja auringonkukansiemeniä, kun äiti tykkää niistä. Tein 24 kappaletta.

Tarvitset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 porkkanaa
1½ tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl grahamjauhoja
n. 14 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl öljyä

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Murenna hiiva raasteen joukkoon. Lämmittä maito kädenlämpöiseksi ja kaada joukkoon. Mausta suolalla ja siirapilla. Lisää grahamjauhot ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljyä. Alusta tasaiseksi ja kohota lämpimässä paikassa. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja jaa paloiksi. Leivo pötköiksi ja solmi. Kohota sämpylät ja paista sitten 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ovat nätin värisiä.