2127182.jpg

Tämän tyyppisen kakun tekeminen tuli mieleeni jo muutamia viikkoja sitten, mutta vasta tänä viikonloppuna sain tehtyä sen. Kakussa pipari ja glögi täydentävät toisiaan ja puolukka raikastaa kokonaisuutta mukavasti.

Mutta eihän toki tämänkään kakun tekeminen onnistunut, ilman lukuisia mutkia matkassa - liekö sellaista juttua olemassakaan, mikä minulta ilman niitä onnistuisi. Alkaa pian tuntua että ei ole... Alkuun kaikki meni voisiko sanoa loistavasti. Lukuun ottamatta sitä, että kerma piti vatkata käsin, kun vatkain oli taas kerran eri osoitteessa... Kun oli päällisen glögihyytelön vuoro, niin kappas kappas, johan alkoi ongelmia ilmetä. Vuoka osoittautui hieman vuotavaksi, kun kaasin hyytelön kakun pinnalle, osa siitä valui reunoja pitkin alas ja ulos vuoasta. Jee! Kakku meni sitten yöksi ulos tuulettumaan, ettei olisi koko jääkaappi siivouskunnossa seuraavana päivänä, eli lauantaina. Lauantaina oli sitten koristelujen vuoro. Onneksi kiillettä ei mennyt kovin paljon kumminkaan hukkaan, niin ei tarvinnut tehdä sitä enää lisää... En ole koskaan ennen spritsaillut, mutta ajattelin kokeilla sitä juuri tähän kakkuun. Harjoittelin leivinpaperille ja sitten tein kakkuun. Jälki oli tietenkin kakkuun ihan surkeaa verrattuna harjoituksiin: mutkaista ja lopetuksista sojotti kaikkea ylimääräistä. Niinpä kovetin suklaan ulkona, otin huonot spritsailut pois ja tein uudet tilalle. Niin kätevää :D

Lopputulokseen olen kyllä itse ainakin tyytyväinen. Kakku vastaa ulkonäöltään sitä, mitä ajattelin tehdäkin. En sitten tiedä onko muut samaa mieltä... Maku oli myös hyvä. Äiti tykkäsi tästä kyllä omien sanojensa mukaan kai vielä enemmän kuin minä. Mutta kiva jos kelpasi, kun tuo valmistus ei onnistunut niin loistavasti... Tein kakun 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
200 g piparkakkuja
50 g voita

Puolukkahyydyke:
3 dl kuohukermaa
1 ½ prk maitorahkaa
½-1 dl sokeria
50 g valkosuklaata
2 dl puolukkasurvosta
7 liivatelehteä + 3 rkl vettä

Glögikiille:
3 dl glögiä
3 liivatelehteä

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murenna piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparkakkumurskan joukkoon. Painele tiiviisti vuokaan. Laita puolukkahyydykkeen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma ja sekoita rahkan joukkoon. Lisää puolukkasurvos, sulatettu valkosuklaa ja sokeri. Kuumenna vesi ja sulata puristellut liivatelehdet siihen. Kaada täytteen joukkoon ja sekoita kunnolla. Levitä vuokaan piparipohjan päälle. Laita kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kun kakku on jähmettynyt, laita glögikiilteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kuumenna glögi ja sulata puristellut liivatteet siihen. Jäähdytä kiille ja kaada varoen kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä ja koristele halutessasi.

2127054.jpg

2127200.jpg