2192236.jpg

Marjamoussesta jäi valkuaisia yli ja ne piti käyttää johonkin. Ja mikäs olisi sen parempi kohde kuin vaahtokarkit? ;) Rakenteelta nämä ovat kuin kaupan vaahtokarkit ja tosi hyviä! Valmistaminenkaan ei ole älyttömän vaikeaa, kun muistaa vain olla ripeä pursottaessa. Ohje on Iki-ihanat karamellit kirjasta. Jos sinulla ei ole glukoosia käytössäsi, voit laittaa sen tilalle hunajaa, mutta se maistuu lopputuloksessa jonkin verran, olen kokeillut näitä nimittäin kummallakin, glukoosilla tulee parempia. Värjäsin karkit hennon vaaleanpunaisiksi.

n. 2 dl (200 g) sokeria
2 rkl glukoosia (apteekista)
½ dl vettä
7 liivatelehteä
100 g (n. 3 kpl) munanvalkuaisia
1 rkl vaniljasokeria
elintarvikeväriä halutessasi
tomusokeria ja maissitärkkelystä

Mittaa sokeri, glukoosi ja vesi kattilaan. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita saman verran maissitärkkelystä ja tomusokeria ja ravistele seosta sihdin läpi leivinpaperoidulle pellille paksuksi kerrokseksi. Kuumenna sokerilientä, kun se alkaa kiehua, ala vatkata valkuaisia vaniljasokerin kanssa. Jatka vatkaamista vielä sittenkin, kun vaahto on kiinteää. Kun sokeriliemi saavuttaa 127 asteen lämpötilan eli vahvan kuula-asteen (kylmään veteen tiputettu tippa seosta muotoutuu sormissa tiiviiksi palloksi) kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kuumenna tilkka vettä ja sulata puristellut liivatteet siihen. Värjää liivateliemi tässä vaiheessa elintarvikevärillä, jos haluat värillisiä vaahtokarkkeja. Kaada liemi valkuaisvaahtoon ja vatkaa sen aikaa, että seos on kiiltävää ja alkaa paksuuntua. Laita se silloin pursotuspussiin, jossa on suuri, pyöreä tylla. Pursottele pitkiä tankoja jauhottamallesi pellille. Anna kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin, leikkaa sitten paloiksi ja pyörittele maissitärkkelys-tomusokeriseoksessa.

Tämän ohjeen myötä toivotan kaikille Hyvää Uutta Vuotta!